Piwa trapistów należą do najbardziej znanych produktów trapistów. Przeczytaj ten artykuł, aby dowiedzieć się o podobieństwach i różnicach między piwem trapistów a piwem klasztornym.
Indeks
Mnisi trapiści to zakon wywodzący się z cystersów, rozsiany w różnych częściach świata. Istnieją klasztory trapistów męskie i żeńskie, zjednoczone kontemplacyjnym stylem życia, który na przemian łączy modlitwę, życie wspólnotowe i pracę. Działalność zakonnic i mnichów trapistów jest często związana z rolnictwem lub żywnością: niektóre znane produkty klasztorów trapistów to olej, wino, dżemy i marmolady oraz piwo. Aby uzyskać certyfikat produktu trapistów, łańcuch dostaw musi znajdować się pod kontrolą mnichów, a produkcja musi odbywać się w klasztorze lub w jego bezpośrednim sąsiedztwie (klasztory trapistów są zazwyczaj klasztorami klauzurowymi).
Święci i piwo: święci piwowarzy i ich cuda
Czy może istnieć związek między świętymi a piwem? Przyjrzyjmy się razem legendom i ciekawostkom o świętych…
Rzemieślnicze piwa klasztorne
Kilka klasztorów produkuje piwo. Często produkcja wywodzi się z tradycji z przeszłości, kiedy piwo było codziennym pożywieniem. Produkcja piwa dla niektórych klasztorów stała się z czasem źródłem utrzymania i wyrazem kunsztu mnichów. Aby dowiedzieć się więcej o piwach klasztornych, możesz przeczytać artykuł, który poświęciliśmy temu tematowi.
Piwa trapistów i piwa klasztorne: podobieństwa
Mówiąc o piwach produkowanych w klasztorach, istnieją dwa różne rodzaje piw: piwa trapistów i piwa klasztorne.
Oba są produkowane w procesie wysokiej fermentacji, w którym drożdże dodawane do moszczu działają lepiej w wysokich temperaturach (od 12 do 23 stopni) niż inne rodzaje fermentacji. Proces fermentacji w tych temperaturach jest szybki. Po tej fazie następuje proces refermentacji: przed butelkowaniem dodawane są inne drożdże w celu wzbogacenia aromatu. Zarówno piwa trapistów, jak i klasztorne mogą mieć różne odcienie, od głębokiego złota do brązu. Zawartość alkoholu w tych piwach jest dość wysoka (od 6 do 10%), a smak jest pikantny i aromatyczny: często można wyczuć ślady kawy, karmelu lub czekolady.

Piwa trapistów i piwa klasztorne: różnice
Główna różnica między piwami trapistów i piwami klasztornymi leży w organizacji procesu produkcji, a nie w składzie. Piwa klasztorne są związane ze starożytnymi rzemieślniczymi procedurami średniowiecznych mnichów: nazwa „piwo klasztorne” wskazuje, że piwo było produkowane zgodnie ze starożytnymi rzemieślniczymi i klasztornymi metodami.
Z drugiej strony piwa trapistów są produkowane wyłącznie w klasztorach trapistów, a proces ten odbywa się wewnątrz klasztoru i pod bezpośrednią kontrolą mnichów. Obecnie na świecie tylko czternaście klasztorów produkuje autentyczne piwo trapistów i znajdują się one w Belgii, Holandii, Stanach Zjednoczonych, Austrii i Włoszech. W 1997 roku połączyli się w International Trappist Association (ITA), która trzyma kanony produkcji wszystkich produktów trapistów i chroni markę „Authentic Trappist Product”, przyznawaną wyłącznie producentom.
Lista piw trapistów
Oto piwa trapistów produkowane w klasztorach, które uzyskały oficjalną markę. Belgijskie piwo trapistów jest bardziej rozpowszechnione: to właśnie w Belgii powstały pierwsze ważne browary trapistów.
Święty Patryk: święto, ciekawostki i historia
Święto Świętego Patryk, patrona Irlandii, obchodzone jest 17 marca. Są to obchody pełne radości, kolorów (zwłaszcza zieleni) i muzyki…
Piwa trapistów na świecie
- Achel – warzone przez Opactwo Notre-Dame de Saint-Benoît w Achel, Belgia
- Chimay – warzone przez Opactwo Notre-Dame de Scourmont, Belgia
- Rochefort – warzone przez Opactwo Notre-Dame de Saint-Remy w Rochefort, Belgia
- Westmalle – Tripel, Dubbel i Extra, warzone przez Opactwo Matki Bożej Najświętszego Serca w Westmalle, Belgia
- Westvleteren – dostępne w wariantach «Blond», «8» i «12», warzone przez Opactwo Świętego Sykstusa w Westvleteren, Belgia
- Orval – warzone przez Opactwo Notre Dame d’Orval, Belgia
- La Trappe – warzone przez Opactwo Notre-Dame de Koningshoeven, Holandia
- Zundert – warzone w browarze Opactwo Notre-Dame-du-Refuge w Zundert, Holandia
- Engelszell – warzone przez opactwo Engelszell w pobliżu Engelhartszell, Austria
- Mont des Cats – warzone przez opactwo Mont des Cats we francuskiej Flandrii
- Spencer – warzone przez opactwo Saint-Joseph w Spencer, Massachusetts, USA
- Cardeña – warzone przez opactwo San Pedro de Cardeña, Hiszpania
- Tynt Meadow – warzone przez opactwo Mount Saint-Bernard, Wielka Brytania
Włoskie piwa trapistów
- Tre Fontane – warzone przez opactwo Tre Fontane w Rzymie (jedyne włoskie piwo trapistów)
Na Holyart znajdziesz różne rodzaje piwa trapistów spośród tych wymienionych powyżej: Spencer, Zundert, Engelszell, Tynt Meadow i Tre Fontane.