Piwa trapistów i piwa klasztorne: różnice, cechy charakterystyczne i podobieństwa - Holyart.pl Blog

Piwa trapistów i piwa klasztorne: różnice, cechy charakterystyczne i podobieństwa

Piwa trapistów i piwa klasztorne: różnice, cechy charakterystyczne i podobieństwa

Piwa trapistów należą do najbardziej znanych produktów trapistów. Przeczytaj ten artykuł, aby dowiedzieć się o podobieństwach i różnicach między piwem trapistów a piwem klasztornym.

Mnisi trapiści to zakon wywodzący się z cystersów, rozsiany w różnych częściach świata. Istnieją klasztory trapistów męskie i żeńskie, zjednoczone kontemplacyjnym stylem życia, który na przemian łączy modlitwę, życie wspólnotowe i pracę. Działalność zakonnic i mnichów trapistów jest często związana z rolnictwem lub żywnością: niektóre znane produkty klasztorów trapistów to olej, wino, dżemy i marmolady oraz piwo. Aby uzyskać certyfikat produktu trapistów, łańcuch dostaw musi znajdować się pod kontrolą mnichów, a produkcja musi odbywać się w klasztorze lub w jego bezpośrednim sąsiedztwie (klasztory trapistów są zazwyczaj klasztorami klauzurowymi).

swieci piwowarzy

Czytaj także:

Święci i piwo: święci piwowarzy i ich cuda
Czy może istnieć związek między świętymi a piwem? Przyjrzyjmy się razem legendom i ciekawostkom o świętych…

Rzemieślnicze piwa klasztorne

Kilka klasztorów produkuje piwo. Często produkcja wywodzi się z tradycji z przeszłości, kiedy piwo było codziennym pożywieniem. Produkcja piwa dla niektórych klasztorów stała się z czasem źródłem utrzymania i wyrazem kunsztu mnichów. Aby dowiedzieć się więcej o piwach klasztornych, możesz przeczytać artykuł, który poświęciliśmy temu tematowi.

Piwa trapistów i piwa klasztorne: podobieństwa

Mówiąc o piwach produkowanych w klasztorach, istnieją dwa różne rodzaje piw: piwa trapistów i piwa klasztorne.

Oba są produkowane w procesie wysokiej fermentacji, w którym drożdże dodawane do moszczu działają lepiej w wysokich temperaturach (od 12 do 23 stopni) niż inne rodzaje fermentacji. Proces fermentacji w tych temperaturach jest szybki. Po tej fazie następuje proces refermentacji: przed butelkowaniem dodawane są inne drożdże w celu wzbogacenia aromatu. Zarówno piwa trapistów, jak i klasztorne mogą mieć różne odcienie, od głębokiego złota do brązu. Zawartość alkoholu w tych piwach jest dość wysoka (od 6 do 10%), a smak jest pikantny i aromatyczny: często można wyczuć ślady kawy, karmelu lub czekolady.

Piwa trapistów i piwa klasztorne: różnice

Główna różnica między piwami trapistów i piwami klasztornymi leży w organizacji procesu produkcji, a nie w składzie. Piwa klasztorne są związane ze starożytnymi rzemieślniczymi procedurami średniowiecznych mnichów: nazwa „piwo klasztorne” wskazuje, że piwo było produkowane zgodnie ze starożytnymi rzemieślniczymi i klasztornymi metodami.

Z drugiej strony piwa trapistów są produkowane wyłącznie w klasztorach trapistów, a proces ten odbywa się wewnątrz klasztoru i pod bezpośrednią kontrolą mnichów. Obecnie na świecie tylko czternaście klasztorów produkuje autentyczne piwo trapistów i znajdują się one w Belgii, Holandii, Stanach Zjednoczonych, Austrii i Włoszech. W 1997 roku połączyli się w International Trappist Association (ITA), która trzyma kanony produkcji wszystkich produktów trapistów i chroni markę „Authentic Trappist Product”, przyznawaną wyłącznie producentom.

Lista piw trapistów

Oto piwa trapistów produkowane w klasztorach, które uzyskały oficjalną markę. Belgijskie piwo trapistów jest bardziej rozpowszechnione: to właśnie w Belgii powstały pierwsze ważne browary trapistów.

Swiety Patryk

Czytaj także:

Święty Patryk: święto, ciekawostki i historia
Święto Świętego Patryk, patrona Irlandii, obchodzone jest 17 marca. Są to obchody pełne radości, kolorów (zwłaszcza zieleni) i muzyki…

Piwa trapistów na świecie

  • Achel – warzone przez Opactwo Notre-Dame de Saint-Benoît w Achel, Belgia
  • Chimay – warzone przez Opactwo Notre-Dame de Scourmont, Belgia
  • Rochefort – warzone przez Opactwo Notre-Dame de Saint-Remy w Rochefort, Belgia
  • Westmalle – Tripel, Dubbel i Extra, warzone przez Opactwo Matki Bożej Najświętszego Serca w Westmalle, Belgia
  • Westvleteren – dostępne w wariantach «Blond», «8» i «12», warzone przez Opactwo Świętego Sykstusa w Westvleteren, Belgia
  • Orval – warzone przez Opactwo Notre Dame d’Orval, Belgia
  • La Trappe – warzone przez Opactwo Notre-Dame de Koningshoeven, Holandia
  • Zundert – warzone w browarze Opactwo Notre-Dame-du-Refuge w Zundert, Holandia
  • Engelszell – warzone przez opactwo Engelszell w pobliżu Engelhartszell, Austria
  • Mont des Cats – warzone przez opactwo Mont des Cats we francuskiej Flandrii
  • Spencer – warzone przez opactwo Saint-Joseph w Spencer, Massachusetts, USA
  • Cardeña – warzone przez opactwo San Pedro de Cardeña, Hiszpania
  • Tynt Meadow – warzone przez opactwo Mount Saint-Bernard, Wielka Brytania

Włoskie piwa trapistów

  • Tre Fontane – warzone przez opactwo Tre Fontane w Rzymie (jedyne włoskie piwo trapistów)

Na Holyart znajdziesz różne rodzaje piwa trapistów spośród tych wymienionych powyżej: Spencer, Zundert, Engelszell, Tynt Meadow i Tre Fontane.

piwo trapistow mnichow z tre fontanne scala coeli 33 cl
Piwo Trapistów Mnichów z Tre Fontanne Scala Coeli 33 cl kup na Holyart
piwo engelszell gregorius trapistow znak autentycznosci 33 cl
Piwo Engelszell Gregorius Trapistów znak autentyczności 33 cl kup na Holyart
piwo trapistow zundert 10 brazowe 33 cl
Piwo Trapistów Zundert 10 brązowe 33 cl kup na Holyart
piwo tynt meadow trapistow angielskich ciemne 33 cl
Piwo Tynt Meadow Trapistów Angielskich ciemne 33 cl kup na Holyart